Vaak gezien als een gemakkelijkere optie, maar niet noodzakelijkerwijs het geval. Paarden die uitwijken moeten nog steeds minstens twee keer per dag op bezoek om hun welzijn te controleren en hun weidegang te onderhouden. En in de winter, als er minder voedingswaarde in het gras zit, hebben veel paarden ook hooi nodig. Je zult het type paard moeten hebben dat het hele jaar door graag uitleeft (over het algemeen zijn het winterharde/inheemse rassen, hoewel veel mensen gemakkelijk minder winterharde rassen met tapijten/opbergplaatsen kunnen beheren).

Veldonderhoud – De begrazing moet worden onderhouden door het oppakken van uitwerpselen en het controleren op giftige planten, zoals lotenkruid, regelmatig (idealiter elke dag). Samen met topping, rollen en eggen, als dat nodig is (de werf zal dit meestal doen, maar als u verantwoordelijk bent, zal een lokale boer meestal beschikbaar zijn om te huren).

Beperking van begrazing – veel paarden en pony’s hebben beperkte begrazing nodig om hun gewicht te behouden en laminitis in de zomer te voorkomen; dit kan worden gedaan door ‘strip grazing’ of door gebruik te maken van een ‘starvation paddock’. Strip begrazing wordt bereikt door het creëren van een strook paddock met elektrische tape en deze geleidelijk aan een paar meter terug te bewegen terwijl ze het gras opeten. Een starvation paddock is een soortgelijk concept, het maken van een mini paddock in plaats van stroken.

Het behoud van je gras – in de winter kunnen paarden de grond ernstig ‘stropen’, waardoor het gras wordt beschadigd door het modderig te maken en vol met kuilen te zitten. Om het gras te behouden, zodat u fatsoenlijk gras hebt voor de zomer, kunt u ofwel een opofferende winterweide hebben, of een roterend paddock systeem gebruiken om de paddocks de tijd te geven om te herstellen.

Hekwerk – dit zou paardveilig moeten zijn; ik zie te veel paardenweiden omgeven door prikkeldraad en beschadigde hekken. In een perfecte wereld zouden we allemaal slimme houten palen en rails hebben, maar dit kan erg duur zijn. Idealiter (anders dan poorten en hoeken/afsluitingen) wil je niet dat de palen worden geconcretiseerd in het geval van een botsing. Een veelvoorkomend alternatief is elektrische tape met palen, die zeer effectief kan zijn (hoewel ik een paar paarden heb gekend die immuun lijken voor de schok!) Zolang er geen scherpe randen, gaten waar paardenhoeven in kunnen worden gevangen (ik heb er een paar moeten redden die gevangen zaten in schaapskooien!), of giftige planten in hagen, en de omheining is hoog genoeg om te voorkomen dat ze eruit springen, en veilig genoeg om te voorkomen dat ze doorstoten, dan komt het wel goed.

Schuilplaats – Het hebben van een speciaal gebouwde schuilplaats in het veld is ideaal, maar als uw veld er geen heeft, wilt u idealiter dat er een natuurlijke schuilplaats is, zoals heggen/bomen, zodat uw paard zich kan beschermen tegen het koude weer en de wind in de winter, of wat schaduw kan krijgen, en aan de vliegen kan ontsnappen in de zomer.

Zoals vermeld in het gedeelte over de graskleuren van Types of Livery Explained – How Much Does it Cost to Stable a Horse?, ik vind het persoonlijk niet leuk om geen stal te hebben in het geval dat het weer afschuwelijk is, of mijn paard stalrust nodig heeft, etc, en ik heb over het algemeen volledig geknipte paarden in vol bedrijf tijdens de winter, wat betekent dat dit niet ideaal zou zijn.

Paardenverzorging voor een gestabiliseerd paard

Weinig paarden leven 24/7, dus als ik zeg een gestald paard, bedoel ik meestal paarden en pony’s die toegang hebben tot een stal; dit zou kunnen betekenen, (zoals de mijne altijd is geweest), dat ze ’s nachts binnen zijn, en ’s winters buiten, en ’s zomers buiten en ’s zomers binnen, om de hitte en de vliegen te vermijden! Met dit in het achterhoofd zal het grootste deel van het vorige deel over de verzorging van een paard dat leeft, zoals de verzorging van de paddock, ook van toepassing zijn, alleen met wat extra overwegingen…

De Stal – deze moet veilig en geschikt zijn voor uw paard. Een standaard gids voor de grootte is – 10×12 voet voor pony’s (Shetlands en kleine pony’s zullen wegkomen met nog kleinere), 12×12 voet voor kolven en paarden, en 12×14 voet voor grotere paarden, met veulenstallen die 12×16 voet plus zijn. Persoonlijk zou ik zeggen dat deze maten als een minimum moeten worden genomen, vooral daar waar de weidegang beperkt kan zijn en ze meer tijd moeten doorbrengen. De stal moet goed geventileerd zijn, maar niet tochtig, vrij van scherpe voorwerpen of uitsteeksels waar een paard zich aan zou kunnen bezeren, met voldoende hoofdhoogte om te voorkomen dat het hoofd wordt gestoten. (U moet ook rekening houden met opslagruimte voor hooi, voer, strooisel, zadel en vloerkleden, enz.)

Dus je hebt een geschikte stal… hoe zorg je ervoor? Welke basisverzorging voor paarden voor beginners zou compleet zijn zonder het uitmesten te bedekken?

Uitmesten – dit is vaak een marmiettaak waar paardeneigenaren van houden of die ze haten (je kunt het verschil tussen de twee zien aan de afgewerkte bedden die ze maken – ik maak geen grapje als ik zeg dat ik er enkele heb gezien die er uitnodigender uitzien dan mijn pocketveringmatras thuis!) Maar zolang het maar schoon is, kan het je paard niets schelen hoe het eruit ziet, en tegen de ochtend is het toch al een puinhoop. Wat voor beddengoed je ook gebruikt, de belangrijkste taak van het uitmesten is om uitwerpselen en natte plekken op te ruimen, en dan het bed op te knappen.

Voeding/Watering – Paarden hebben altijd vers water nodig, dus een grote flexibele plastic/rubberen emmer (zonder gevaarlijke metalen handvatten) is een goede optie. Of voor het gemak zijn automatische drinkautomaten geweldig (hoewel een nadeel is dat je niet kunt controleren hoeveel ze drinken).

Het voorkomen van verveling – verveling kan een groot probleem zijn voor paarden die veel tijd doorbrengen op stal. Voeren in kleine hooinetten kan hen helpen om langer te eten, maar hooinetten hebben hun eigen nadelen, omdat de meer natuurlijke eetpositie voor een paard op de grond ligt, wat beter is voor hun ademhalingssysteem. Andere oplossingen kunnen zijn: stabiel speelgoed en verveldbrekers, zoals wortelen en groenten die aan een touw worden opgehangen.

Oefening – paarden die veel tijd doorbrengen zullen veel gelegenheid nodig hebben om hun benen te strekken en stijfheid en verveling te voorkomen; u kunt dit doen met handweidegang, stapmaten, longeerwerk, handwerk en bereden werk.

Basisgids voor het voeren van uw paard

Basis Paardenverzorging voor beginners – Voeding

Paardenverzorging voor beginners op het gebied van voeding zal het oppervlak van paardenvoeding alleen maar krabben, maar het kennen van de basisprincipes van veilige voeding is een goed begin…

BASISREGELS VOOR HET VOEDEN:

Voeder volgens de grootte, het gewicht en de werklast van een paard

Voer altijd de beste kwaliteit die u kunt

Altijd toegang geven tot schoon, vers water

Voer geen krachtvoer binnen een uur voor of na de training.

Zorg voor een evenwichtig dieet

Breng eventuele wijzigingen in de voeding geleidelijk aan aan

Houd dezelfde voedertijden/routine

Voer weinig en vaak

Feed voor het werk dat gedaan is, niet in afwachting van het werk

Nauwkeurig meten van het voer

Het soort voer en hoeveel voer een paard nodig heeft, hangt af van de grootte/het gewicht van het paard, het werk dat het doet, het type/metabolisme, enz. Als algemene regel, en volgens de British Horse Society, moeten paarden elke dag ongeveer 2,5% van hun lichaamsgewicht eten, waarbij het overgrote deel van dit ruwvoer (hooi, hooi, gras) is.

Paarden hebben een gevoelig spijsverteringsstelsel, dus moeten ze voorzichtig worden behandeld; de voerroutines moeten consistent worden gehouden en eventuele veranderingen moeten zeer geleidelijk worden doorgevoerd. En aangezien ze van nature grazende dieren zijn die ontworpen zijn om ‘sijpelen’ te voeden, moeten ze weinig en vaak worden gevoederd, en voornamelijk ruwvoer.

Ruwvoer/Forage/Fibre – ruwvoer, dat bestaat uit gras, hooi en hooi, zou het grootste deel van het dieet van een paard moeten uitmaken. Koop altijd de beste kwaliteit hooi/hooi die u zich kunt veroorloven – goedkoop hooi is vaak stoffig en wordt misschien niet gescreend op giftige planten, en zal meer problemen veroorzaken dan het geld dat het bespaart! Een belangrijk punt om op te merken is dat paarden geen kuilvoer kunnen eten, dat aan koeien wordt gevoerd.

Hardvoer/concentraten – hardvoer wordt geclassificeerd als de granen en granen, die vaak in bewerkte vorm worden gevoerd, zoals ‘pony’s’. Afhankelijk van het niveau van het werk dat uw paard doet, heeft het mogelijk geen hardvoer nodig. Er zijn sommige paarden en pony’s die virtueel kunnen leven van de frisse lucht, vooral als ze af en toe gewoon hacken, en deze types hebben geen hardvoer nodig, idealiter slechts een handvol caloriearme kaf met een goed supplement, of zelfs maar toegang tot een zout/vitamine/mineraal likje.

Supplementen – de meeste paarden zullen een basisvitamine/mineraalsupplement nodig hebben om er zeker van te zijn dat ze alle benodigdheden in hun dieet krijgen. Veel eigenaren zweren ook bij knoflook en appelciderazijn om te helpen met de algemene gezondheid (en vliegen in de zomer!). Oudere paarden en wedstrijdpaarden kunnen profiteren van extra’s (zoals gezamenlijke supplementen) – ik raad u aan een voedingsdeskundige te raadplegen, of uw dierenarts, voor advies als u niet zeker weet wat goed is voor uw paard (zeer fancy supplementen en voederbalancers kunnen super duur zijn, dus het kan geld besparen om te vragen). Wees ook voorzichtig om alleen producten te kopen die zijn goedgekeurd voor de paardenindustrie, en als je van plan bent om te concurreren, vooral als je aangesloten bent, dat ze geen verboden ‘dopingmiddelen’ bevatten!

Succulenten – succulenten worden geclassificeerd als fruit en groenten, zoals de meest voorkomende die door de eigenaren worden gegeven – wortelen en appels. Ik voer deze dagelijks, maar niet te veel, zorg er altijd voor dat je ze in stukken snijdt op een manier die geen verstikking veroorzaakt, bijvoorbeeld, wortelen moeten in hun geheel worden gevoerd of in de lengte worden gehakt, omdat paarden misschien niet goed op kleine brokjes of schijfjes kauwen en ze kunnen vast komen te zitten.

Traktaties – er zijn veel traktaties op de markt. Ik heb de neiging om niet veel traktaties te geven, en als ik dat doe, blijf ik bij de biologische/lage-suiker traktaties (of gewoon een wortel!), omdat sommige zeer zoet/vol met additieven kunnen zijn. Let op bij het geven van traktaties, want die kunnen slechte gewoontes veroorzaken! Ik heb pony’s gekend die zo gewend zijn om traktaties te krijgen dat ze niet gepakt kunnen worden zonder, of je bijna omver zullen stoten op zoek naar traktaties in je zakken!

Basis paardenverzorging voor de gezondheid en eerste hulp

Paardenverzorging, EHBO-doos

Het kennen van de basistekenen van gezondheid en het uitvoeren van basis eerste hulp is essentieel voor een paardeneigenaar, en de sleutel tot een goede paardenverzorging.

Tekenen van gezondheid – om de basiszorg voor paarden voor beginners te dekken, is het zo belangrijk om de tekenen van gezondheid te behandelen…

Eerst en vooral moet u de normale TPR kennen; temperatuur, pols en ademhaling. De normale parameters voor volwassen paarden in rust zijn…

Temperatuur: 37,5 – 38,5 °C (of 99,5 – 101,3 °F)

Pols: 28 – 44 hartslagen per minuut

Ademhaling: 8 – 16 ademhalingen per minuut

… binnen dit bereik kunnen personen variëren afhankelijk van factoren zoals grootte en leeftijd, enz. Het regelmatig verrichten van deze metingen zal dus helpen bij het bepalen van de ‘normale’ basistarieven voor uw paard (net als bij sommige mensen kan de basistarief van een paard consequent buiten het normale bereik liggen, dit kan prima zijn, maar moet wel worden gecontroleerd door een dierenarts).

De andere tekenen van gezondheid die u moet kennen zijn…

Algemene Attitude & Demeanour: ze moeten helder en alert lijken, en je moet weten wat ‘normaal’ is voor je paard. Kijk uit voor tekenen van ziekte, zoals een doffe of onrustige indruk, en tekenen van ongemak, zoals overmatig rollen en schoppen.

Ogen en neusgaten: ogen en neusgaten moeten helder zijn en vrij van afscheiding.

Zalmroze slijmvliezen: het tandvlees en de binnenste neusgaten moeten zalmroze van kleur zijn. Test de capillaire navultijd door zachtjes op een gebied op de paardengom te drukken, dat wit zal worden en dan, wanneer het wordt losgelaten, in twee seconden weer normaal zal zijn.

Uitwerpselen: paarden zullen ongeveer acht keer per dag poepen. De uitwerpselen moeten vrij goed gevormd zijn, uit elkaar vallen bij een botsing, een vrij uniforme kleur hebben en geen grote stukken onverteerd voer bevatten.

Knobbels en bulten: leer de knobbels en bulten van je paard kennen zodat je eventuele nieuwe problemen kunt opsporen!

Voorwaarde: weet hoe je kunt zien of je paard in goede conditie is. In het algemeen moeten de ribben niet zichtbaar zijn, maar wel gemakkelijk te voelen als er een beetje druk wordt uitgeoefend, de romp moet er van achteren glad uitzien (ondergewicht van de heupen steekt uit, overgewicht van de romp kan ‘appelvormig’ lijken met een dip in het midden), leer de conditie te herkennen om bij te houden, en gebruik een weeglint voor een ruwe gids.

Hydratatie: controleer de hydratatie door wat huid op de schouder of de onderste nek te knijpen en het los te laten; als het niet binnen een seconde of twee terugklikt, is het een teken van uitdroging.

Luister naar de darm: lage niveaus van gorgelen en rommelen zijn een goede zaak, ze laten zien dat de darm werkt. Nogmaals, weet wat normaal is voor je paard – overdreven harde geluiden kunnen wijzen op problemen, en een grote rode vlag is helemaal geen geluid, wat een teken van koliek is (ik zal het over koliek hebben in de volgende sectie).

Eerste hulp – weten hoe te reageren op veranderingen in de tekenen van gezondheid, en hoe om te gaan met blessures, is zeer belangrijk voor de basisverzorging van paarden voor beginners. Als u ooit twijfelt, vraag dan om hulp en bel een dierenarts. Ik zal gewoon de basis van de meest voorkomende hier behandelen…

Verwondingen: hoe goed we ons er ook tegen beschermen, verwondingen komen voor, dus wees voorbereid. Zeer kleine snijwonden en schaafwonden zijn gemakkelijk te behandelen zonder enige veterinaire zorg, beoordeel en reinig de wond grondig met een zoutoplossing en breng indien nodig een antiseptisch middel aan, zoals ‘paarse spray’, en eventueel een verband. Ernstigere verwondingen hebben natuurlijk de aandacht van een dierenarts nodig, bijvoorbeeld snijwonden of gashes die moeten worden gehecht of bloeden, eventuele verwondingen in de buurt van een gewricht of de ogen – in deze gevallen brengt u uw paard in een veilige positie en beoordeelt u de wond, belt u de dierenarts onmiddellijk met deze informatie en doet u uw best om hun advies op te volgen en het paard kalm te houden tot de dierenarts arriveert. Prikwonden (zoals een spijker in de hoefzool) zijn vaak veel erger dan ze eruit zien omdat bacteriën diep van binnen kunnen komen en niet goed gereinigd kunnen worden, dus bel altijd een dierenarts voor deze gevallen. Bij hoefwonden zal ook vaak een gespecialiseerde hoefsmid nodig zijn.

Kreupelheid: In de meeste gevallen (tenzij het een duidelijk probleem is als een steen) moet kreupelheid worden beoordeeld door een dierenarts, omdat er veel onderliggende oorzaken kunnen zijn, de ene ernstiger dan de andere, maar je moet het wel kunnen zien! Kreupelheid wordt meestal opgemerkt door een algemene ongelijke manier van bewegen, als je denkt dat je paard niet goed beweegt, begin dan met het controleren van de voeten, de meeste problemen beginnen hier; is er iets voor de hand liggend zoals stenen in de voet? Als dat zo is, verwijder ze dan en zie hoe je paard daarna beweegt, (ze kunnen een beetje gekneusd zijn, dus het kan niet direct vastliggen). Als er niets duidelijk is, voel dan de hoeven en de ledematen voor eventuele tekenen van hitte, want dit kan een indicatie zijn. Om de kreupelheid te beoordelen, zorg ervoor dat je op een vlakke, harde ondergrond staat, en laat iemand anders het paard leiden (op een vrij losse teugel om de beweging niet te beperken), weg van je in rechte lijn, en dan terug naar, en voorbij je, in stap, dan in draf. Luister naar de val van de hoef, vaak zal het paard het ongezonde lidmaat niet zo hard op de groep plaatsen.

Koliek: koliek moet zeer serieus genomen worden; het eist het leven van honderden paarden per jaar. Er zijn verschillende types en ze kunnen elk paard of pony beïnvloeden. De gevallen kunnen zich van mild ongemak aan een ernstig geval uitstrekken dat chirurgie nodig heeft. Het spotten van de symptomen, en een vroege behandeling is de sleutel. Tekenen om op te letten zijn: overmatig, of uit karakter, rollen, pootjebaden, langdurig gaan liggen, of gaan liggen en weer opstaan, gaan zitten, kijken naar hun eigen flanken, schoppen naar hun buik, de lip omkrullen, 24 uur lang geen uitwerpselen doorgeven, gebrek aan eetlust, een stille of opgeblazen darm, onrust, rusteloosheid en zweten, of zich terugtrekken in een hoekje/muur, uitrekken in een positie alsof ze willen plassen. Als u een van deze tekenen ziet, handel dan snel. Bel onmiddellijk de dierenarts en vertel de symptomen die het paard vertoont en beantwoord eventuele vragen. Wacht op de dierenarts, zet het paard op een kleine, veilige plek zonder gevaar en zorg ervoor dat je het hooi of voer uit het bereik van het paard verwijdert. Als de paarden overmatig rollen, kan het helpen om het paard zachtjes te laten lopen, maar breng jezelf niet in gevaar. Volg het advies van de dierenarts op en houd het paard nauwlettend in de gaten.

Modderkoorts: modderkoorts kan het gevolg zijn van de winter! Het afsnijden van de ergste delen van de modder, het grondig wassen van de benen en zelfs het gebruik van speciale beschermende sprays / crèmes, kan helpen om het te voorkomen. Maar als de pijnlijke rode vlekken en kleine korstjes verschijnen, moet u het kunnen behandelen. In het ideale geval stopt u of beperkt u de tijd op de modder, houdt u het gebied zorgvuldig schoon en droog, en brengt u de behandelingscrème aan. Raadpleeg voor slechte gevallen een dierenarts.

Laminitis: laminitis verzwakt en ontvlamt de hoef, waardoor het paard zeer pijnlijke en kreupele voeten krijgt, en wordt meestal veroorzaakt door rijke weidegang. Kleinere pony’s zijn het meest vatbaar, maar elk paard kan er gevoelig voor zijn. Tekenen zijn kreupelheid, schommelen of achterover leunen op de voorste voeten als het paard staat, en hitte in de voeten. Voorkomen is beter dan genezen, en hoefbevangenheid moet niet lichtvaardig worden opgevat, dus houd de conditie van uw paard in de gaten en beperk de weidegang indien nodig. Als er tekenen zijn, raadpleeg dan altijd een dierenarts. De behandeling omvat meestal boxrust en een zeer gecontroleerd dieet.

Veel meer: er zijn natuurlijk nog veel meer, zoals spruw, regenschilfers, grasziekte, wurgingen, sweet-itch en ga zo maar door, maar dit is een basiszorg van het paard voor beginners, dus ik heb net de meest voorkomende op een rijtje gezet. Onthoud, alles wat je niet zeker weet, vraag advies en bel een dierenarts!

Geen voet, geen paard’ – dit gezegde is zo waar! Een goede hoefverzorging is van vitaal belang om je paard ‘gezond’ te houden, en je moet de voeten van je paard dagelijks plukken en controleren. Er zijn verschillende opties voor het beslaan; afhankelijk van hoe sterk je paardenvoeten zijn en het soort werk dat je wilt doen, zal je hoefsmid je kunnen adviseren. Een gemiddeld paard zal over het algemeen elke 6 weken een set hoefijzers hebben – een wedstrijdpaard heeft meestal hoefijzers nodig, en mogelijk zelfs dekgaten, elke 5-6 weken – een gelukkig hackerstype met sterke voeten (die voornamelijk op gras of een ondergrond worden bereden) kan het prima vinden om gewoon elke 7-8 weken een blotevoettrim te hebben, volg gewoon het advies van je hoefsmid op.

Wormen – ontwormen is een must voor de verzorging van paarden. Vroeger was de traditionele manier een programma van een specifieke ontworming voor de tijd van het jaar die om de paar maanden werd gegeven. Tegenwoordig is het echter (vanwege bezorgdheid over de ontwormingsweerstand) vrij populair om ‘wormtellingen’ te laten nemen uit druppelende monsters door een specialist, en vervolgens wormen te laten maken.

Vaccinaties – in het Verenigd Koninkrijk zijn vaccinaties technisch gezien (momenteel) geen wettelijke verplichting, maar het is sterk aanbevolen om vaccinaties tegen paardeninfluenza en tetanus te laten nemen (als u in een ander land bent, controleer dan de aanbevelingen en vereisten voor waar u zich bevindt). Zodra de eerste vaccinatiecursussen zijn afgerond, heeft u een jaarlijkse booster jabs nodig en moet u Tetanus om de één of twee jaar aanvullen, afhankelijk van het advies van uw dierenarts.

Tanden – de tanden van paarden groeien voortdurend en zijn versleten door de werking van de weidegang, en gedomesticeerde paarden hebben de neiging om hun tanden één keer per jaar te laten ‘drijven’ (geraspt). Voor de meeste paarden is één keer per jaar meestal voldoende, maar voor oudere paarden, of paarden die problemen hebben met de tandheelkunde, hebben ze waarschijnlijk twee keer per jaar een bezoek nodig. Zoals vermeld in How Much Does it Cost to Keep a Horse – The Ultimate Guide, kreeg mijn tweede pony vroeger ‘haken’ op zijn tanden, waar ze niet gelijkmatig versleten waren, dus hij had de tandarts om de 6 maanden nodig.

Rug – Zorg ervoor dat de rug van je paard gezond is, en dat het zadel goed past, is essentieel (immers, dat is waar je zit, en het zou niet eerlijk zijn om ze te vragen om je te dragen, en te presteren, als ze zich niet op hun gemak voelen!) Dit moet worden gecontroleerd omdat paarden in de loop van de tijd van vorm veranderen, en ze kunnen pijnlijke plekken ontwikkelen. Eenmaal per jaar zou het minimum moeten zijn, maar paarden die hard werken of wedstrijden houden, of van vorm veranderen tussen de zomer en de winter, zullen waarschijnlijk minstens twee bezoeken per jaar nodig hebben.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *