Vraag je je af hoe je voor een hond moet zorgen? Of dit nu je eerste viervoeter is of je 15e, we hebben een paar goede herinneringen samengesteld over wat je NIET moet doen als het gaat om het verzorgen van een hond.

We willen altijd doen wat het beste is voor onze honden, maar soms veroorzaken we onbedoeld onnodige stress, omdat we denken dat we het juiste doen. Wil je er zeker van zijn dat je op het juiste pad bent met hoe je voor een hond moet zorgen? Bekijk deze negen grote dingen die je moet weten om nooit te doen als het gaat om hoe je voor een hond moet zorgen.

 1. 1. Etiketteer honden als koppig, hyperactief, uit de hand gelopen of dom en straf ze er dan voor.

Dit is een van de ergste dingen die een hondenverzorger kan doen. Honden die bestempeld zijn als slechte honden of die zogenaamd slecht gedrag vertonen zijn meestal honden die niet de tijd hebben gehad om te trainen en te bewegen. Als een hond ongewenst gedrag vertoont (geen slecht gedrag), is dat omdat ze niet geleerd hebben wat je wel wilt.

Wanneer honden ongewenst gedrag vertonen, zoals springen op mensen of meubels, je de mond snoeren, blaffen, aan de lijn trekken, etc., geven ze uiting aan een soort van angst of frustratie.

Wat kunt u doen? Neem de tijd om het gewenste gedrag te leren, samen met lichaamsbeweging, wat een lange weg zal gaan naar het leggen van een solide basis van vertrouwen en wederzijds respect.

 1. 2. Bind een hond vast
  Mensen binden hun honden vast aan een paal in een openbare ruimte als ze naar de winkel, de coffeeshop of zelfs een park gaan. Dit lijkt misschien een van die dingen die vrij goedaardig lijken.

Echter, honden kunnen hun benen in de lijn gewikkeld krijgen – en niet in staat zijn om zichzelf te bevrijden – kauwen op de lijn, proberen vrij te komen en, eenmaal vrij, kunnen ze worden aangereden door een auto, verdwaald raken, gestolen worden of iemand bijten uit angst.

Ook zijn veel honden angstig als ze in het openbaar alleen gelaten worden. Mensen denken vaak, vooral kinderen, dat als een hond in het openbaar is vastgebonden, ze vriendelijk moet zijn en proberen de hond te aaien. Dit maakt de hond kwetsbaar voor vreemden, wat haar angstig maakt, wat een opening is voor een potentiële hondenbeet.

Ook thuis is er sprake van het vastbinden (tetheren) van uw hond. U zou kunnen denken dat het menselijker en leuker is om uw hond in de tuin te laten terwijl u boodschappen doet voor een paar uur, in plaats van veilig weggestopt in uw huis. Immers, frisse lucht en ruimte om te stoeien zou geweldig zijn voor een pup, toch? Denk er nog eens over na! Zelfs als uw tuin veilig is omheind, zijn honden kwetsbaar voor dingen die hen kunnen afschrikken.

Ze zijn kwetsbaar voor dieren in het wild, onbekende geluiden en vreemden die langskomen en, als ze bang zijn en er niemand is om te helpen, kunnen ze proberen om uit de tuin te graven of proberen om terug in het huis te komen, waardoor ze schade aan uw eigendommen en aan zichzelf toebrengen.

Een pup die een traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt terwijl hij alleen achtergelaten werd, kan later in zijn leven gedragsproblemen ontwikkelen, zoals blaffen, verlatingsangst, angst voor geluiden en mensen, enz.

Honden die in de tuin worden achtergelaten, worden ook blootgesteld aan het weer, vooral als het te warm of te koud is. In sommige steden, provincies en staten zijn er nu wetten tegen het langdurig vastbinden van uw hond.

Ook mogen honden die buiten zijn aangebonden, blaffen naar andere honden, buren en allerlei buurtgeluiden. De voogd van het huisdier is hiervoor verantwoordelijk en er zijn veel hinderlijke huisdierverordeningen in de buurt, die u open kunnen laten staan om een boete te krijgen of om Animal Control een bezoek te laten brengen.

Wat kunt u doen? Houd ze binnenshuis veilig en beschermd; ofwel in een veilige omgeving, zoals een kist of oefenhok, ofwel in uw hondebestendige huis.

 1. 3. Geen toezicht houden op de speeltafels
  Hondenspeelplaten zijn een noodzakelijk onderdeel van het leven van een puppy, maar toch moeten wij als hun pleitbezorgers aanwezig zijn om ervoor te zorgen dat het spel eerlijk is en niet te lang duurt. Als de pup oververmoeid raakt kan dit leiden tot een negatieve ervaring ten opzichte van honden.

Een goede socialisatie van de hond is geen toevallige aangelegenheid. Zet nooit een pup af bij iemand thuis voor een paar uur, met de gedachte dat hij of zij toezicht houdt zoals u dat zou doen.

Wat kun je doen? Zoek de juiste match voor uw puppy en let op, zodat u weet wanneer uw pup er genoeg van heeft. Dit zal een lange weg zijn naar een volwassen hond die van andere honden houdt in plaats van een hond die misschien agressief wordt.

 1. 4. Vergiftig de “kom” keu
  Roep je hond nooit naar je toe als ze iets verkeerds heeft gedaan. Als uw hond zich ongepast heeft gedragen en u schreeuwt “kom” naar haar, dan hebt u net het “kom” teken vergiftigd en vraagt u zich af waarom ze niet reageert als u haar roept.

Wat kunt u doen? Als u het woord “kom” gebruikt, volg dan altijd met lof, hoogwaardige beloningen en een vrolijke stem.

 1. 5. Stop met het geven van speelgoed
  Hond met een opgekauwd speeltje.

Vernietigt uw hond elk stuk speelgoed dat u haar geeft, dus u bent net gestopt met het geven van haar hondenspeelgoed? Honden komen door het leven bij hun neus en mond, vooral puppy’s. Ze moeten kauwen, en elke hond heeft andere kauwgewoonten.

We kunnen niet zomaar stoppen met het geven van speelgoed – we moeten nog steeds aan hun kauwbehoeften voldoen zonder destructief te zijn. Veel honden worden destructieve kauwers omdat we geen interactieve routine van mentale en fysieke stimulatie bieden.

 1. 6. Gebruik kratten in plaats van trainingsmanieren
  Kratten kunnen een prachtig trainingshulpmiddel zijn, maar ze worden vaak misbruikt voor ons eigen gemak. Het plaatsen van honden in kratten zodat ze niet in de weg zitten als er gezelschap komt of als we klusjes doen is honden een slechte dienst bewijzen. Ze willen deel uitmaken van de actie en als ze in kratten zitten, kunnen ze geen manieren leren.

Wat kun je wel doen? Gebruik de tijd om je hond te leren hoe hij zich moet gedragen in plaats van hem op te sluiten. Houd haar op een routine trainings- en oefenprogramma om haar te helpen meer te trainen in afleiding.

 1. 7. Gebruik onze hand voor alles behalve lof en zachte aanraking
  Een hond slaan maakt haar bang en breekt het vertrouwen dat je hebt opgebouwd. Angstige honden kunnen en zullen bijten als ze zich bedreigd voelen. Iemand die zich uitstrekt om uw hond te aaien kan worden gezien als een bedreiging als u uw hand hebt gebruikt voor straf.

Wat kunt u doen? Neem de tijd om haar te leren wat u wel wilt, in plaats van te straffen wat u niet wilt. Denk aan uw hand als een verlengstuk van uw hart, en kijk hoe uw hond in uw handen smelt.

 1. Honden die achterin een pick-up truck rijden…
  Honden die achterin een auto of pick-up rijden.
  Het is gevaarlijk om honden achterin een pick-up truck te laten rijden. Fotografie ©Marilyn Nieves | Getty Images.

Er is niets dat me gekker maakt dan wanneer ik een hond achterin een pick-up truck zie. Vastgebonden of niet, het open bed van een pick-up truck is gevaarlijk, wat er ook gebeurt. We zouden onze kinderen daar niet achterin zetten, waarom zouden we onze honden daar achterin zetten?

Als je kort moet stoppen of uit de weg moet gaan, wordt de hond uit de truck gekatapulteerd in het verkeer, wat hoogstwaarschijnlijk weer een ongeluk en de waarschijnlijke dood van de hond tot gevolg heeft. Als de hond wordt vastgebonden, zal ze over de zijkant van de vrachtwagen hangen.

Hoe dan ook, het is verkeerd en illegaal in veel staten – zoals het hoort. Als pleitbezorger van onze honden zijn wij verantwoordelijk voor het maken van verstandige keuzes, en dit is geen verstandige keuze.

Wat kunt u doen? Kijk naar het Centrum voor Huisdierenveiligheid voor tips en informatie over harnassen en kratten die zijn gecertificeerd voor de crashtest.

Lees meer over waarom je nooit een hond achterin een pick-up truck moet zetten >>

 1. 9. Neem geen hond mee voor een jaarlijkse dierenartscontrole en bloedonderzoek.
  We mogen onze jaarlijkse wellness-examens nooit verwaarlozen, zeker niet als onze honden ouder worden. Zelfs als de kernvaccins van uw hond drie jaar lang goed zijn (zie de richtlijnen op aaha.org), moeten ze nog steeds jaarlijks worden gecontroleerd op bloedwerk.

Vroegtijdige opsporing van de ziekte betekent dat de behandeling eerder kan worden gestart, waardoor de kans op een beter resultaat voor uw hond wordt vergroot.

Wat kunt u doen? Neem uw hond jaarlijks op voor volwassen honden en vaker voor puppy’s en senioren.

Heb je nog iets nodig voor je dieren ga dan naar de online dierenwinkel Mr. Animal.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *